MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

XI edycja Oleckiej Trzynastki [WIDEO, ZDJĘCIA]

XI edycja Oleckiej Trzynastki [WIDEO, ZDJĘCIA]

Wielka ulewa nad Szczecinem. Zalanych jest kilka ulic

AKTUALIZACJA
Wielka ulewa nad Szczecinem. Zalanych jest kilka ulic

Polecamy

To już chyba przesada! 10-latka z długimi tipsami i zdobieniami 3D na komunii świętej

O TYM SIĘ MÓWI
To już chyba przesada! 10-latka z długimi tipsami i zdobieniami 3D na komunii świętej

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Święto, w którym katolicy są zobowiązani uczestniczyć we Mszy Świętej

Święto, w którym katolicy są zobowiązani uczestniczyć we Mszy Świętej