MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem...
fot. ponce_photography/pixabay.com

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Używanie patelni z powłoką nieprzywierającą starego typu

Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem szkodliwych, najczęściej hormonopodobnych związków z tworzyw sztucznych, jeśli będą traktowane w nieodpowiedni sposób. Warto wybierać patelnie z powłoką ceramiczną, ponieważ nieprzywierające materiały starego typu zawierają związki perfluorowane takie jak PFOA. Są lotne i parują zwłaszcza wtedy, gdy podgrzewa się je bez tłuszczu. Wdychane wywołują objawy podobne do grypy, m.in. bóle głowy i mięśni. Przechodzą też do żywności. Warto wiedzieć, że szkodliwą powłokę ma wiele innych sprzętów tzw. małego AGD, m.in. opiekacze do kanapek typu sandwicz czy wypiekacze do chleba. Zamiast patelni ceramicznych można stosować też te z wysokogatunkowej stali i żeliwa.

Zobacz również

Policjanci zatrzymali kierowców łamiących przepisy. Wszyscy pędzili BMW

Medale Piotra Płoskońskiego w Mistrzostwach Polski w Rzutach Nietypowych. ZDJĘCIA

Medale Piotra Płoskońskiego w Mistrzostwach Polski w Rzutach Nietypowych. ZDJĘCIA

Polecamy

Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

HIT DNIA
Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce